OpenSjamar Kennisbeheer OpenSjamar Library e. 39,- OpenSjamar e. 99,- Statenvertaling met Kanttekeningen e. 15,-
Ga naar de beginpagina van deze site. Geselecteerde software en websites.   Bible Online: Statenvertaling met Kanttekeningen

ZoekPlus

Doel

Met het geavanceerde ZoekPlus systeem van OpenSjamar kunt u de kaarten in uw bibliotheek doorzoeken op het wel of juist niet voorkomen van bepaalde trefwoorden, al of niet in combinatie met andere trefwoorden.

U kunt daarbij alle velden en combinaties van velden gebruiken.

U kunt bijvoorbeeld alle publicaties opzoeken met in de titel het woord "Jeruzalem". Eventueel kunt u daaraan nog de eis verbinden dat ook "de gouden stad" in de ondertitel dient voor te komen.

Versie: vanaf OpenSjamar versie 1.2d.

 

De werking

Een voorbeeld: zoeken in de bibliotheek

Het geavanceerde zoeksysteem is in elk register te gebruiken. Als voorbeeld wordt hier de bibliotheek genomen.

Afbeelding van de hulpbalk.

Met een klik op de button ZoekPlus (rechts in de hulpbalk of met de toetsen Ctrl + M) wordt het zoeksysteem gestart.

U kunt direct uw zoekcriteria ingeven:

Afbeelding van het zoeksysteem.

U ziet in dit venster drie onderdelen.

Het bovenste deel, dat zoekcombinatie heet, bevat een regel met daarin het woord 'Tijdelijk'.

Het middelste deel, dat zoekcriteria heet, bevat een regel met drie velden. Het eerste veld bevat de tekst 'Titel', het tweede veld bevat de tekst 'Bevat', het derde veld bevat de tekst 'Jeruz'. U ziet aan de linkerkant ook nog een plus-teken staan. Dit betekent dat deze regel nu toegevoegd wordt. Dat klopt ook wel, want 'Jeruz' moet nog uitgetypt worden tot 'Jeruzalem'. Pas als dat volledig is ingevoerd kan op de knop Bewaar geklikt worden.

In het onderste deel, dat zoeken heet, geeft u uiteindelijk de zoekopdracht. In bovenstaande afbeelding missen drie knoppen in dit onderste deel. Dat komt omdat in het middelste deel, zoekcriteria, nog een zoekregel ingevuld wordt. Nadat deze zoekregel volledig is ingevuld met 'Jeruzalem' wordt op de knop Bewaar geklikt.

Het zoekvenster ziet er nu zo uit:

Een ingevuld zoeksysteem.

In het onderste deel zijn drie extra knoppen zichtbaar geworden. Met de button Start zoeken wordt de eerste kaart opgezocht waarvan in de Titel het woord "Jeruzalem" voorkomt. Nadat deze kaart gevonden is zal het zoekvenster automatisch sluiten: er staat een vinkje voor de tekst Sluit venster na vinden.

 

Opslaan van vaak gebruikte zoekcriteria

Dit zoeksysteem geeft u de mogelijkheid veel gebruikte zoekkenmerken als aparte zoekcombinatie op te slaan. Bij een volgend gebruik van het zoeksysteem kiest u dan deze zoekcombinatie. U hoeft zodoende niet steeds opnieuw veel gebruikte zoekkenmerken in te geven.

U maakt een nieuwe zoekcombinatie door in het bovenste deel van het zoekvenster, Zoekcombinatie, op de button Nieuwe combinatie te klikken. U ziet weer een plus-teken staan en daarachter voert u dan de naam in van de nieuwe zoekcombinatie:

Daarna klikt u op de button Bewaar.

Als volgende stap voert u nu de zoekcriteria in, in het middelste deel van het zoekvenster. U klikt daartoe op de knop Extra criterium. In onderstaande afbeelding ziet u dat de zoekcombinatie 'Een veelgebruikte zoekcombinatie' de zoekkenmerken "Titel bevat Esther" en "Titel bevat niet Jeruzalem" bevat. Ook ziet u dat het veld Vind de kaart die aan alle kenmerken voldoet is gekozen. Dit betekent dat alleen die kaarten worden gevonden waar in de titel het woord "Esther" voorkomt, maar er mag geen woord "Jeruzalem" in voorkomen:

Nu heeft u een nieuwe zoekcombinatie toegevoegd. Een volgende keer dat u de bibliotheek gebruikt kunt u deze zoekcombinatie kiezen en de zoekopdracht eenvoudig opnieuw uitvoeren.

 

Tip: Sluit venster na vinden.

Het is misschien handig om het veld Sluit venster na vinden aan te vinken. Dit betekent dat het venster automatisch gesloten wordt als een kaart gevonden wordt. Daarna kunt u eenvoudig de volgende of de vorige kaart opzoeken door op de buttons Geavanceerd zoeken: volgende of Geavanceerd zoeken: vorige te klikken (rechtsbovenin de afbeelding):

 

Voorbeeld: zoeken in het zaakregister

Stel dat u in het zaakregister alle kaarten wilt doorlopen die over "geweld" gaan. Dan start u het zaakregister op en klikt op de knop ZoekPlus. U vult daar de juiste zoekcriteria in. Zie bijgaande afbeelding:

De zoekcombinatie 'Tijdelijk' bevat twee zoekcriteria: Het eerste zoekkenmerk: "Elke kaart waarvan het veld Zaak het woord 'geweld' bevat" of "Elke kaart waarvan het veld Beschrijving het woord 'geweld' bevat.".

U zorgt ervoor dat elke kaart gevonden wordt die aan één van deze kenmerken voldoet door het veld Vind de kaart die aan één van deze kenmerken voldoet te selecteren. (Als u het veld Vind de kaart die aan alle kenmerken voldoet zou selecteren dan worden alleen maar die kaarten gevonden waar én in Zaak én in Beschrijving het woord 'geweld' voorkomt.)

U klikt nu op Start zoeken. Doordat het veld Sluit venster na vinden aangevinkt is wordt het zoekvenster automatisch gesloten als er een kaart over 'geweld' gevonden is. U kunt dan eenvoudig de volgende of de vorige kaart zoeken waarin 'geweld' voorkomt. Zie daarvoor de Tip: Sluit venster na vinden.

 
Prijs- en bestelinformatie Test OpenSjamar uit! Email uw opmerkingen en suggesties! Contact opnemen / Inschrijven op nieuwsbrief Haal de laatste versie van OpenSjamar op! Ondersteuning Het laatste nieuws over OpenSjamar
  Een pagina terug   Ga naar het begin van deze website.   Een pagina vooruit.